Εμμηνόπαυση και ψυχιατρικά συμπτώματα

menopause-1

Η εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως με αποτέλεσμα την απώλεια της ωοθηκικής ανάπτυξης ωοθυλακίων . Θεωρείται ότι συμβαίνει όταν 12 συνεχόμενες περίοδοι δεν έρθουν.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση ή αλλιώς περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος μεταξύ της έναρξης του ακανόνιστου έμμηνου κύκλου και της τελευταίας εμμήνου ρύσεως . Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις των αναπαραγωγικών ορμονών , και χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  • Ακανόνιστη έμμηνο ρύση

  • Η παρατεταμένη και έντονη αιμορραγίας αναμειγμένη με επεισόδια αμηνόρροιας

  • Μειωμένη γονιμότητα

  • αγγειοκινητικα συμπτωμάτα

  • Αϋπνία

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν ακόμα και 4 χρόνια πριν τη διακοπή της περιόδου , με μέση ηλικία έναρξης της περιεμμηνοπαυσης τα 47.5 έτη. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση , τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης ( FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH ) αυξάνονται.

Μέτα-εμμηνόπαυση είναι η φάση μετά την τελευταία έμμηνο ρύση .

Διαταραχή της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση

Kατάθλιψη

 Στις Ηνωμένες Πολιτείες , 1.3 εκατομμύρια γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση σε ετήσια βάση . Αν και οι περισσότερες γυναίκες μετάβαίνουν στην εμμηνόπαυση , χωρίς να αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα , εκτιμάται ότι το 20% εμφανίζουν κατάθλιψη σε κάποιο σημείο, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης .

Οι μελέτες έχουν αναδείξει γενικά αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης , με μείωση του κινδύνου κατά τη διάρκεια της μετάεμμηνόπαυσιακης περιόδου . Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της καταθλιπτική διάθεσης ήταν ένα προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης , μαζί με τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών που συνδέονται με την καταθλιπτική διάθεση .

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι αναπαραγωγικές ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης συνεισφέρουν σε μεταβολές της διάθεσης, όπως την κατάθλιψη . Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε σημαντικότερα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μετάβασης εμμηνόπαυσης . Η εμμηνόπαυση , ωστόσο , εξακολουθεί να αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα εμφάνισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων .

Προβλήματα με τον ύπνο

Η αϋπνία εμφανίζεται στο 40-50 % των γυναικών κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση , και τα προβλήματα με τον ύπνο δε συνδέονται πάντα με διαταραχές της διάθεσης . Οι γυναίκες με αϋπνία έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναφέρουν προβλήματα όπως άγχος , στρες , ένταση , και καταθλιπτικά συμπτώματα .

Το αν τα προβλήματα του ύπνου συνδέονται με τις ηλικιακές μεταβολές στην αρχιτεκτονική του ύπνου , την ορμονική ισορροπία , ή άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (π.χ. , αγγειοκινητικες διαταραχες ) είναι ασαφές .

Η συχνότητα της άπνοιας ύπνου αυξάνεται με την ηλικία , αυξάνεται από 6,5 % σε γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών στο 16 % σε γυναίκες ηλικίας 50-60 ετών . Η παθοφυσιολογία δεν είναι γνωστή, αλλά οι θεωρίες περιλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση ή τα μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης . Πέρα από τις αλλαγές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης , στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μειώνονται τα επίπεδα της μελατονίνης και αυξητική ορμόνης, που έχουν επιδράσεις στον ύπνο.

Διαταραχή πανικού

Η διαταραχή πανικού είναι κοινή κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης . Μια νέα εμφάνιση διαταραχής πανικού μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης , ή μια προϋπάρχουσα διαταραχή πανικού μπορεί να επιδεινωθεί . Διαταραχή πανικού μπορεί να είναι πιο κοινή σε γυναίκες με πολλά σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Νέα εμφάνιση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής , ή υποτροπή της , ή μια αλλαγή στα συμπτώματα της μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης . Οι διακυμάνσεις στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν συσχετιστεί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και με την εγκυμοσύνη , υποδηλώνοντας ότι τα επίπεδα ορμονών μπορεί να συνεισφέρουν στη διαταραχή .

Διπολική διαταραχή

Έξαρση των συμπτωμάτων της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες με προϋπάρχουσα διπολική διαταραχή . Η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με διπολική διαταραχή έχουν υψηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση .

Σχιζοφρένεια

Στις περισσότερες περιπτώσεις , η σχιζοφρένεια εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην αρχή της ενηλικίωσης , με το ποσοστό των νέων περιπτώσεων μειώνεται και στα δύο αρσενικά και θηλυκά άτομα μετά από αυτό το χρονικό διάστημα . Μια δεύτερη κορυφή στη συχνότητα εμφάνισης της σχιζοφρένειας σημειώνεται μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45-50 χρόνων . Αυτή η δεύτερη κορυφή δεν παρατηρείται σε άνδρες

Μερικοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια επιδείνωση της πορείας της σχιζοφρένειας σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης . Αυτές οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι τα οιστρογόνα μπορεί να παίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της σχιζοφρένειας.

 

Σχολιάστε