Διαφορές μεταξύ ψυχολογίας , ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας

 

20140131-193814.jpg
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ψυχολογίας , ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας και ασχολούνται με διάφορετικά είδη προβλημάτων , αν και υπάρχει επίσης σημαντική επικάλυψη στο έργο τους .

Παρακάτω είναι μια σύντομη περιγραφή του κάθε ειδικότητας.

Τι είναι η ψυχολογία ;

Ψυχολογία είναι η μελέτη των ανθρώπων : πώς σκέφτονται , πώς δρουν , αντιδρούν και αλληλεπιδρούν . Ψυχολογία ασχολείται με όλες τις πτυχές της συμπεριφοράς και τις σκέψεις , τα συναισθήματα και τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτές τις συμπεριφορές .

Η ψυχολογία ασχολείται κατ ‘αρχήν με την κανονική λειτουργία του νου και έχει διερευνά τομείς όπως η μάθηση , η μνήμη και η φυσιολογική ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών
Οι ψυχολόγοι ασχολούνται με τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό και μπορεί να ειδικεύονται σε διάφορους τομείς , όπως η ψυχική υγεία και οι εκπαιδευτική και επαγγελματική ψυχολογία .

Η ψυχολογία δεν είναι ιατρική ειδικότητα και μόνο ένα ποσοστό των ατόμων που σπουδάζουν ψυχολογία αποκτά τελικά την εξειδίκευση για να εργαστεί με ασθενείς .

Τι είναι η ψυχιατρική ;

Η ψυχιατρική είναι η μελέτη των ψυχικών διαταραχών καθώς και η διάγνωση , η διαχείριση και η πρόληψη τους . Οι ψυχίατροι είναι γιατροί που έχουν εξειδικευτεί στην ψυχιατρική . Στην Ελλάδα η ψυχιατρική ειδικότητα περιλαμβάνει ειδίκευση σε παθολογία, νευρολογία και ψυχιατρική (σύνολο σπουδών και ειδικότητας 11 έτη ).

Τι είναι η ψυχοθεραπεία ;

Η ψυχοθεραπεία διεξάγεται ατομικά , με ομάδες , με ζεύγη ή και με οικογένειες . Οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το άγχος , συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα σχέσης ή ενοχλητικές συνήθειες .

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία , οι οποίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά :

Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτικές ψυχοθεραπείες
Ψυχοδυναμικές ψυχοθεραπείες
Συστημική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία
θεραπείες μέσω τέχνης και play therapy
Υπαρξιακές ψυχοθεραπείες
Ύπνωση- ψυχοθεραπεία
Βιωματικές θεραπείες κονστρουκτιβισμος

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ένας ψυχίατρος , ψυχολόγος ή άλλος επαγγελματίας ψυχικής υγείας , ο οποίος εχει περαιτέρω ειδική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία

Ψυχίατροι Σύμβουλος στην ψυχοθεραπεία είναι οι γιατροί που έχουν προκριθεί στην ψυχιατρική και στη συνέχεια να προβεί σε τρία ή τέσσερα χρόνια εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία . Ο ρόλος τους είναι στην ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ψυχιατρικές ασθένειες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s