Ψυχοσωματικές Εκδηλώσεις

Psychosomatics-CHAKRA1-98509_870x230

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας και παρά το ότι οι γιατροί μας διαβεβαιώνουν ότι είμαστε εντάξει, δε νιώθουμε καλύτερα. Συνήθως, δεν υπάρχει χρόνος για ένα γιατρό να γνωρίσει καλά τον ασθενή του και τις ιδιαιτερότητες του , ενώ ορισμένα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι περίπλοκα και ανεξήγητα τόσο για τον ασθενή, όσο και το γιατρό. Η ψυχοθεραπεία για τα ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα εξετάζει συνολικά τον άνθρωπο και ερευνά το αν η συναισθηματική ή ψυχολογική δυσφορία του μπορεί να σχετίζεται σωματικές εκδηλώσεις. Η επίδραση σημαντικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα: πένθος, ατυχήματα, σοβαρή ασθένεια, διαζύγιο ή μια απόλυση, μπορεί να είναι πολύ έντονη και η πιθανότητα να δημιουργηθούν σωματικά συμπτώματα εξαιτίας τους μεγάλη.

 

Ο όρος «Ψυχοσωματικός» χρησιμοποιείται συχνά για να υποτιμηθούν συμπτώματα που είναι πραγματικά, αλλά συχνά παρεξηγημένα. Επειδή ψυχή και σώμα διασυνδέονται εξ ολοκλήρου, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι στο επίπεδο του μυαλού και της ψυχής, χωρίς να επηρεάζεται και το σώμα μας – και το αντίστροφο. Το να απορριφθεί ένα σύμπτωμα «απλά» ως ψυχοσωματικό είναι απλουστευτικό και σημαίνει ότι δεν γίνονται κατανοητές οι εμπειρίες σας. Εμείς τις κατανοούμε. Για την απόκτηση ευεξίας, το άτομο ως σύνολο, πρέπει να αναγνωρισθεί και να κατανοηθεί.

 

Η ψυχοσωματική νόσος συχνά αποδίδεται στο στρες. Ωστόσο, αν και διαχείριση του στρες μπορεί πράγματι να προσφέρει βελτίωση, αυτό δεν είναι απαραιτήτως η λύση σε ένα δυνητικά πιο σύνθετο ζήτημα. Έτσι, μέσα από την ψυχοθεραπεία , σε σωματικές ενοχλήσεις και ασθένειες, διερευνάται η συναισθηματική τους βάση ή η επιβάρυνσή τους από ψυχολογικούς παράγοντες και δίνεται η ευκαιρία για σημαντική και ουσιαστική βοήθεια.

Τα πιο σημαντικά από τα ψυχοσωματικά αυτά νοσήματα είναι:
Το άσθμα
 
• Καρδιακά επεισόδια
  
• Η υπέρταση
 
• Το σύνδρομο χρόνιας λειτουργικής δυσκοιλιότητας, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η λειτουργική δυσπεψία
 
• Η διαβρωτική γαστρίτιδα και η γαστρορραγία
 
• Η πρωτοπαθής κεφαλαλγία
 
• Η ψυχογενής ζάλη και η λιποθυμία
 
• Η ψυχογενής αϋπνία
 
• Τα ψυχογενή επεισόδια ναυτίας και εμέτου
 
• Η στυτική δυσλειτουργία
 
• Διαταραχές εμμήνου ρήσεως
 
Το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s