Κάνοντας τα στραβά μάτια στις αντιξοότητες της ζωής: Το όφελος του να βλέπουμε το δάσος, αλλά όχι τα δέντρα

Κάνοντας τα στραβά μάτια στις αντιξοότητες της ζωής: Το όφελος του να βλέπουμε το δάσος, αλλά όχι τα δέντρα

Μια επίκριση που γίνεται στους χαρούμενους ανθρώπων είναι ότι δεν είναι ρεαλιστικό το να ζουν μακάρια, αγνοώντας τα δεινά και τα προβλήματα του κόσμου. Οι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους άνθρωποι είναι πιθανώς λιγότερο αναλυτικοί και δεν ασχολούνται με λεπτομέρειες. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Joseph Forgas, διαπίστωσε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι – οι οποίοι έχουν μια γενική κλίση προς το θετικό, είναι λιγότερο επιφυλακτικοί. Τείνουν να είναι άκριτα ανοιχτοί προς τους ξένους και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ιδιαίτερα αφελείς σε ψέματα και σε εξαπάτηση.

Σίγουρα η προσοχή στις λεπτομέρειες μπορεί να είναι χρήσιμη στον σύγχρονο πολύπλοκο κοινωνικό κόσμο. Ωστόσο, η υπερβολική προσοχή στη λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει τη βασική λειτουργικότητα μας, όπως αποδεικνύεται από έρευνα όπου διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν μικρές αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου των άλλων. Από την άλλη, οι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να παραβλέπουν τέτοιες αλλαγές π.χ. ένα σαρκαστικό χαμόγελο. Έχετε αναγνωρίσει ίσως αυτό το φαινόμενο από τις αλληλεπιδράσεις που είχατε με το σύντροφό σας. Ενώ σε μια κακή διάθεση έχουμε την τάση να παρατηρούμε ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στην έκφραση του άλλου μην μπορώντας να απεμπλακουμε από μια διαμάχη («Σε είδα που ξεφύσησες! Γιατί το έκανες αυτό;»), ενώ όταν είμαστε σε καλή διάθεση, έχουμε την τάση να παραβλέπουμε ανάλογες καταστάσεις («Μπορεί να με πειράζεις, αλλά ξέρω ότι σου αρέσει να είσαι κοντά μου»). Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μια φυσική συναισθηματική προστασία από την έντονη έλξη της βαρύτητας που ασκούν οι μικρές λεπτομέρειες.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε μια παθητική στάση για τις ευθύνες μας: η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι χρήσιμη. Όμως, η υπερβολική έμφαση σε μικρολεπτομέρειες μπορεί να είναι κουραστική και να μας παραλύσει. Η πιο ευτυχισμένοι ανάμεσά μας αποδέχονται (με χαρά!) ότι η προσπάθεια για την τελειότητα και για απόλυτα ομαλή αλληλεπίδραση με όλους και ανά πάσα στιγμή , είναι ένα στοίχημα με σίγουρο χαμένο.

 

20131012-104651.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s