Υποχονδρίαση και άγχος υγείας

20130727-224956.jpgΟι περισσότεροι από εμάς ανησυχούν για την υγεία μας από καιρό σε καιρό. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτή η ανησυχία μεγεθύνεται και γίνεται ένα πρόβλημα από μόνη της.

Το άγχος για την υγεία – ή υποχονδρίαση όπως την αποκαλούμε- είναι η υπερβολική ανησυχία για την υγεία μας, συνήθως σε σημείο όπου προκαλεί μεγάλη δυσφορία και επηρεάζει την ικανότητά μας να λειτουργούμε σωστά.

Μερικοί άνθρωποι με άγχος υγείας έχουν ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος ή πονοκεφάλους, που οδηγούν σε σκέψεις ότι είναι ένα σημάδι της σοβαρής ασθένειας, παρά τις διαβεβαιώσεις του γιατρού.

Άλλοι μπορεί απλά να είναι διαρκώς ανήσυχοι για το μέλλον της υγείας τους, να ανησυχείτε για τα πράγματα όπως ¨Τι θα συμβεί αν έχω καρκίνο ή καρδιοπάθεια;¨

Τι προκαλεί το άγχος για την υγεία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος ανησυχεί πάρα πολύ για την υγεία τους. Μπορεί να διανύει μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο στη ζωής του. Ίσως υπήρξαν ασθένειες ή καποιος θάνατος στην οικογένειά, ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να ανησυχούσε πολύ για την υγεία του.

Η προσωπικότητα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο; Ναι. Μπορεί να είναι ευάλωτη στο άγχος για την υγεία, επειδή επικρατεί η γενική απαισιοδοξία . Τέτοιες προσωπικότητες μπορεί να δυσκολεύονται να χειριστούν τα συναισθήματα και τις συγκρούσεις, και τείνουν να καταστροφολογούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ζωή.

Μερικές φορές, το άγχος για την υγεία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας ψυχικής νόσου, όπως η κατάθλιψη ή μια άλλη διαταραχή άγχους, η οποία χρειάζεται αναγνώριση και ανάλογη θεραπεία.

Το άγχος για την υγεία είναι ένας φαύλος κύκλος. Καταστάσεις όπως οσφυαλγία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και το έκζεμα είναι γνωστό ότι ενεργοποιούνται ή επιδεινώνονται από ψυχικά προβλήματα.

Όταν τα σωματικά συμπτώματα προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την ανησυχία, προκαλείται ακόμα περισσότερο άγχος, το οποίο στη συνέχεια επιδεινώνει περαιτέρω τα συμπτώματα. Η υπερβολική ανησυχία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού ή ακόμα και κατάθλιψη…

Οι άνθρωποι με άγχος για την υγεία μπορεί να χαρακτηριζονται από δύο άκρα συμπεριφορών :

Συνεχώς αναζητούν πληροφορίες και διαβεβαιώσεις – για παράδειγμα, ερευνούν μανιωδώς ασθένειες από το διαδίκτυο και επισκέπτονται συχνά ιατρους διαφόρων ειδικοτήτων, ή εμφανίζουν αποφευκτική συμπεριφορά – πχ αποφεύγουν ιατρικά τηλεοπτικά προγράμματα, ιατρικά ραντεβού και οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος, αλλά αποφεύγουν και δραστηριότητες όπως η άσκηση που θεωρούν πως μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη (όταν στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η άσκηση βοηθάει)

Καμία από αυτές τις συμπεριφορές δεν είναι υγιής, και πρέπει να αντιμετωπιστούν εάν πρόκειται να σπάσει ο κύκλος του άγχους για την υγεία.

Η ψυχοθεραπεία και ειδικότερα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλούς ανθρώπους με το άγχος για την υγεία. Πρόκειται για την συνεργασία με έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή που εντοπίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά με τις υποχονδριακές ιδέες και στη συνέχεια προσφέρει λύσεις ως προς την αντιμετώπιση τους

Ως παράδειγμα μια λάθος σκέψη είναι το αυθαίρετο συμπέρασμα όπως «Εάν ο γιατρός με έστειλε για εξετάσεις, τότε θα πρέπει να έχω κάτι σοβαρό».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s