Άνοια και προβλήματα μνήμης

Άνοια και προβλήματα μνήμης

memory-loss-man

Πολλοί από εμάς γίνονται πιο ξεχασιάρηδες καθώς γερνάμε. Πολλοί από εμάς θα έχουμε τη λεγόμενη «ήπια γνωστική διαταραχή». Ωστόσο κάποιοι από μας θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πιο σοβαρά προβλήματα μνήμης και μπορεί να ανησυχήσουμε ότι θα είναι τα πρώτα σημάδια της άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη μας και η άνοια,μπορεί κάποιες φορές να είναι το πρόβλημα. Για παράδειγμα, είναι κοινό να αντιμετωπίζουμε προβλήματα μνήμης με αίτια όπως στρες, κατάθλιψη, και έλλειψη βιταμινών. Ρωτήστε το γιατρό σας εαν ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή κάποιον δικό σας με προβλήματα μνήμης.

Τι είναι η άνοια;

Άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια της μνήμης που συνεχίζει να επιδεινώνεται – ή είναι «προοδευτική». Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες, που όλες προκαλούν απώλεια της μνήμης, αλλά έχουν ποικίλα συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την αιτία.

Η άνοια συχνά ξεκινά με απλά προβλήματα μνήμης, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:

  • δυσκολία σχεδιασμό και την εκτέλεση καθημερινών απλών ή σύνθετων εργασιών
  • δυσκολία στην επικοινωνία
  • αλλαγές στη διάθεση, την κρίση ή την προσωπικότητα.

Καθώς η άνοια είναι «προοδευτική», τα συμπτώματα χειροτερεύουν με τον καιρό. Κάποιος με άνοια θα γίνεται όλο και περισσότερο εξαρτώμενος από τους άλλους για να βοήθεια, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.

Πόσο συχνή είναι η άνοια;

Η άνοια είναι συχνή. Είναι τόσο πιο πιθανό να πάθουμε άνοια όσο γερνάμε. Έτσι:

  • στην ηλικία των 65 ετών περίπου 5 σε κάθε 100 άτομα θα έχουν άνοια
  • από την ηλικία των 80 περίπου 20 άτομα σε κάθε 100 θα έχουν κάποιο βαθμό άνοιας.
  • Άνοια μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί σε νέους και μπορεί να είναι κληρονομική, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της άνοιας;

Η άνοια διαγιγνώσκεται με βάση τον τύπο των συμπτωμάτων που ένα άτομο έχει αλλά και βάσει του τρόπου με τον οποίο τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα και το πως αντιμετωπίζουν τα συνηθισμένα θέματα

Έτσι, το πρώτο βήμα είναι μια αναλυτική συνέντευξη για να δούμε τη σκέψη και τη μνήμη του ατόμου, χρησιμοποιώντας «γνωστικές δοκιμασίες». Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των προβλημάτων μνήμης και θα δώσει συχνά ενδείξεις ως προς το είδος της άνοιας.

Οι εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ψάξουμε για άλλους λόγους για αυτά τα συμπτώματα. Έτσι, η αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία), μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε το είδος της άνοιας και αυτό μπορεί να καθοδηγήσει τη μετέπειτα θεραπεία.

Η κατάθλιψη και το άγχος

Οι άνθρωποι με άνοια συχνά έχουν κατάθλιψη ή και άγχος. Όμως, είναι επίσης δυνατό η ίδια κατάθλιψη να μοιάζει με άνοια. Όπως η και η άνοια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να φροντίσει τον εαυτό του. Αυτό ονομάζεται «ψευδο-άνοια» και είναι σημαντικό να το εντοπίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιος συγγενής μπορεί να έχει κατάθλιψη, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας, σε πρώτη φάση. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s